6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜZERİNDEN İKİ YIL GEÇTİ




6 Şubat depremlerinin üzerinden İki yıl geçti. 17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 25 yıl geçti. Bu depremler Ülkemizin son zamanlarda gördüğü en büyük depremler.

Ülkemiz bir deprem ülkesi. Deprem de ortaya çıkan can ve mal kayıplarının nedeni olarak depremlerin büyüklüklerini göstermek bilime ve mühendisliğine ters, alınması gereken önlemleri almayan bir anlayıştır.

Var olan yapı stokunun büyük çoğunluğu deprem yönetmelikleri dikkate alınarak yapılmamıştır.

2011 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren ve 2012-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Deprem

Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP) göre hedeflerin hemen hiçbirinin gerçekleştirilmediği açıkça ortadır.

Ülkemizde mevcut yapı stokunun risk durumuna ilişkin yapı envanteri çıkarılmasının gerekliliği ortaya konulmuş olmasına rağmen günümüz de ayrıntılı bir yapı stoğu çıkarılıp kamuoyu ile paylaşılmamıştır.

Üstelik son 20 yılda 6 imar affı yasası çıkarılmış, mevzuata aykırı eklentiler, değişiklikler, mühendislik hizmeti almamış yapılar kağıt üzerinde yasal hale getirilmiştir.

Sözde kentsel dönüşümler yapı stokunun risk analizi, depreme dayanaklığı konusunda veri, envanter çalışmalarına dayanmaksızın ticari bir faaliyet olarak hayata geçirilmiştir.

İnşaat Mühendisleri odası olarak yıllardır mühendislik hizmetlerinin daha iyi verilebilmesi, sağlıklı kentleşmenin nasıl olacağı, güvenli yapılaşmanın nasıl sağlanacağı doğa olayı olan depremin doğal afete dönüşmesinin önüne geçmenin mümkün olması yönünde sayısız çalışmalara yer verdik.

Yeni afetlerde aynı sonuçlarla karşılaşmamak için bir kez daha tekrarlıyoruz.

1- Her şantiyeye 1 şantiye şefi olmalıdır. Yapı üretim sürecinin düzenlenmesi kapsamında şantiye şefinin taşıdığı sorumluluk ve görev kapsamı gereği mevzuatın izin verdiği haliyle 4 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı yoktur.

 2- Yapı Denetim sisteminde meslektaşlarımızın görevlerini doğru ve sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri için kamu görevlisi niteliğinde sayılmalı can güvenliklerinin sağlanması gerekmektedir

3- Mikro bölgeleme Etüt Raporlarına esas imar planları yapılmalıdır.

4- Yapı stoğu envanterlerine göre mevcut yapı stoklarının yenilenmesi için kentsel dönüşümde devlet desteğinin attırılması gerekmektedir.

5- Yapılarımızın kullanımı boyunca düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir.

Her yeni depremde aynı acıları yaşamamak için gerekli önlemlerin bir önce alınması gerekmektedir.

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

 

TMMOB

İnşaat Mühendisleri Odası

Manisa Şube Başkanı

Dilek YELTİN



Güncel Haberler Diğer Yıllar

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası